Läs senare

De är helt sjuka i huvudet

Unga mår allt sämre psykiskt. I podcasten Sjuk i huvudet pratar en psykoterapeut och en skådespelare om vad det beror på. Varje månad laddas den ned av runt 20 000 personer.

14 Mar 2016
De är helt sjuka i huvudet
Soffsnack. Jessica Ekman, sjuksköterska och terapeut, pratar om ungas hälsa tillsammans med skådespelaren och författaren Viktor Åkerblom. Foto: Linus Hellerstedt

Viktor Åkerblom och Jessica Ekman ligger med fötterna åt var sitt håll i den senares soffa. En mikrofon är kopplad till en bärbar dator.
– Jag har mått dåligt en stor del av min uppväxt utan att direkt ha haft något att rättfärdiga det med. Det hade hjälpt mig att ha någon att prata med då, säger Jessica Ekman och förklarar att många unga också tror sig vara ensamma om att må psykiskt dåligt.

Duon är huvudpersoner i pod-casten Sjuk i huvudet, som de just nu spelar in avsnitt 38 av.

När de själva var barn på 1980- och 1990-talen uppgav 9 procent av tjejerna och 4 procent av killarna mellan 16 och 24 år att de hade ångest och kände oro.

Numera handlar det om runt 30 respektive 14 procent, enligt Socialstyrelsens siffror.

Och det börjar ofta tidigt. Viktor Åkerblom minns hur han som sjuåring blev puttad i vattenpölen och tänkte att det kanske var lika bra att ligga kvar och ”låta bilarna köra över”. Han växte upp med en miss-brukande mamma i Söderköping. Till slut klarade hon inte av att ta hand om Viktor, som hamnade hos fosterföräldrar. Jessica Ekmans uppväxt är på de flesta sätt motsatt:

Kärnfamilj på Lidingö, högpresterande med bra betyg och många kompisar, berättar hon och trycker på inspelningsknappen samtidigt som Viktor Åkerblom nynnar på musiken från tv-spelet Super Mario Bros. De är inne i en intensiv inspelningsperiod eftersom Viktor Åkerblom ska resa till usa och jobba i en månad. Därför måste några avsnitt spelas in i förväg och läggas på hög.

Att vända trenden så att fler mår bättre är en diger uppgift. De är överens om att lärare måste bli bättre på att se och tyda varningssignaler för psykisk ohälsa. Båda hade velat ha mer stöd i skolan.

– Visst, klasserna blir bara större och det blir ännu svårare för lärarna. Men det går inte bara att skylla på dåliga resurser, säger Viktor Åkerblom.

Jessica Ekman påpekar att hon själv var en mönsterelev, utåt sett.

– Och det såg lärarna. Samtidigt är det obegripligt hur de kunde missa sådant som att det sattes upp hångel- eller knulllistor för alla att se i kafeterian.

De poängterar att det inte går att lasta skolan för allt. Men eftersom många mår dåligt där borde nya grepp testas. Lärare bör vara mer personliga men för den skull inte privata, menar Jessica Ekman. I stället för att bara fokusera strikt på lärandet kan lektionen börja med en berättelse om besöket hos veterinären i helgen med hunden. Sedan kanske någon elev vill berätta något.

– Visst, du förlorar ju fem minuter Gustav Vasa. Men vad vinner du i längden på att eleverna tillåts öppna upp sin nyfikenhet? säger Jessica Ekman.

I vår planerar duon att ge sig ut på skolor och föreläsa om psykisk ohälsa. Genom att börja bjuda in intervjupersoner och svara på lyssnarnas frågor hoppas de också få fler att prata om sina känslor i podden.
Lyssna på: sjukihuvudet.se

Andra poddar om psykisk ohälsa

Sinnesjukt

Med grund i egna erfarenheter startade skribenten och författaren Christian Dahlström sajten 1000glada om psykisk ohälsa. Hans podcast har samma tema.

/sinnessjukt.se

Ångestpodden

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, 22-åringar från Karlshamn, samtalar med varandra och gäster. Depression, panikångest, anorexia och krossade hjärtan är några av ämnena.

/angestpodden.podomatic.com

ur Lärarförbundets Magasin