Läs senare

En man, eller kvinna, som heter Ove!

02 Jun 2015

Bild: Nils Agdler.
Är du bekant med Ove? Han har funnits i mina tankar ett tag nu och ska jag vara riktigt ärlig har han dykt upp lite för ofta på senaste tiden. Nu är det inte vilken Ove som helst jag tänker på utan antihjälten i boken En man som heter Ove. I helgen var det städdag och det visade sig att i mitt bostadsområde finns det inte bara en Ove utan flera stycken. Det blev också tydligt att Ove inte behöver vara en man. 

Under resten av städdagen tänkte jag på min skola. Vem är det som har rollen av Ove där? För varje skola behöver nog en Ove. Jag tänker inte på romanfigurens bitterhet eller sorg utan snarare på rollen som ordningsman och paragrafryttare. Någon som håller koll på att allt som ska göras blir gjort och påminner när det inte har blivit gjort. Den där typen som alltid tar till orda just när alla tror att det evighetslånga mötet är slut och säger ”men stopp nu, vad är det egentligen vi har bestämt och vem ska göra det?”

 

Går igenom kollegorna i huvudet. Kanske han? Eller varför inte hon? Men ingen verkar passa in. Sen dyker ett alltför välbekant ansikte upp. Kan det vara möjligt? Inser att om det finns någon som är Ove på skolan så är det jag. Under ett par år har jag lett vårt elevhälsoteam där har jag gnatat och tjatat om åtgärdsprogram och utredningar. Gått tillbaks till gamla protokoll och markerat sådant som inte blivit gjort och lagt i postfack. Muttrat på möten och sagt att ”nu håller vi oss till agendan”.

Ska jag ändra på mig? Absolut inte. Varje skola behöver sin Ove.

ur Lärarförbundets Magasin