Läs senare

En ö i ett stormande hav

09 Jun 2013

Bild: Nils Agdler.Det fanns en tid då jag allvarligt undrade vad jag gett mig in på. Uppdraget som specialpedagog kändes helt omöjligt. Nu ligger den här perioden ett par år tillbaks i tiden, men inte så sällan tänker jag på den och drar nytta av den. Ur hopplöshet och förtvivlan kom en erfarenhet som jag i dag inte vill vara utan. Den handlar om att skapa en ö av lugn och ro mitt i ett stormande hav.
Det som hade hänt var att arbetet med och kring en elev i princip tog all min tid och energi i skolan. Efter ett par månader hade både eleven och själva situationen börjat ta allt större plats i mitt huvud och följde med mig hem i tanken. Ledning och lärare upplevde att allt var kaos kring eleven. Kommunikationen bestod till största del av långa mejl mellan skola och hem. Önskemål och krav från föräldrar kändes helt orimliga och ledningens förslag på lösningar gjorde inte situationen bättre. Både hem och skola hade låst sig vid sina positioner och grävt ned sig i skyttegravarna. Mitt i ingenmansland stod jag som specialpedagog och bredvid mig hade jag en ledsen och mycket förvirrad elev.

 

I det här förtvivlade läget bestämmer sig skolan för att ta hjälp utifrån och en psykolog anlitas. In kommer en liten herre som med mild stämma föreslår att vi ska prata med varandra. Det stadiet är sedan länge passerat förklarade vi, men samtal blev det och det blev täta samtal. Samtalen fick ersätta långa mejlväxlingar och telefonsamtal. Inbjudna var endast de som var engagerade i skolans vardag – elev, assistent, jag och vår nya bekantskap psykologen. Sakta men säkert började vi hitta tillbaka till en situation där vi kunde fokusera på inlärning. En dag hade vi kommit ut ur tunneln och kunde titta tillbaks på det som hänt och ställde då frågan – hur nådde vi hit?

”Vi har gjort skolan till en lugn ö mitt i ett stormande hav,” var svaret. En ö som kännetecknas av förutsägbarhet, tydlighet och tillit. Den ön borde alla elever få vara på under sina skoldagar.

ur Lärarförbundets Magasin