Läs senare

Inte bara en blomma

av Annica Löfvenring
17 Mar 2017
17 Mar 2017

Annica Löfvenring

Annica Löfvenring. Foto: Svanthe Harström

Arbetar som: Specialpedagog sedan 20 år.
Arbetsplats: S:t Olofsskolan i Sundsvall.
Inriktning: Tal, språk och kommunikation i årskurs F–3.

Han dröjde sig kvar efter skoldagens slut, strök ljudlöst omkring för att försiktigt knacka på min öppna dörr. Väl inne i rummet gick han runt och tittade sig omkring. Ofta fastnade han vid en affisch på väggen som hängt där i några år. Den föreställde en hund i vit skjorta vars hjärta
genomborrades av en spetsig nål tillhörande en majblomma. Jag förklarade vad Majblomman stod för och han lyssnade uppmärksamt. Han återkom flera gånger i samma ritual, sa inte så mycket men iakttog bilden.

När våren kom och försäljningen av majblommor startade var han en av de elever som stod först i raden för att hämta sin säljväska. De tio procent han fick behålla i egen ficka avstod han ifrån. Hans argument var att det finns så många barn som behöver pengarna. Han blev årets majblommehjälte på skolavslutningen och fick ett diplom för sin insats. Iklädd en vit nystruken skjorta tog han stolt emot priset.

För 110 år sedan fick Beda Hallberg en idé. Hon arbetade inom fattigvården i Göteborg och engagerade sig särskilt mycket för barnen. Hennes tanke var att de som skänkte ett bidrag skulle få en liten blomma som tack. Den första majblomman såldes i Göteborg 1907 och har sedan dess sålts av barn i hela Sverige. Grundtanken är att barn hjälper barn i empatins tecken.

De tio procent han fick behålla i egen ficka avstod han ifrån.

När jag fick frågan om att arbeta ideellt som kassör för Majblomman öppnades en ny värld för mig. Jag kunde inte ana hur stort behovet var. I dag vet jag och ser detta uppdrag som en stor förmån. Snart kommer det att krylla av små gröna ryggsäckar fyllda med ljuvliga blommor som i år liknar en nyckelpiga. Till mitt rum på skolan kommer många ivriga små entreprenörer och försäljare för att anta utmaningen på största allvar.

Inför högtider och lov brukar det komma många ansökningar till Majblomman. Denna vårdag i slutet av maj kom det en som särskilt berörde mig. Familjen var stor och i behov av kläder till skolavslutningen. Jag kände genast igen namnet på ett av barnen. Ansökan gick rakt in i mitt hjärta och beviljades direkt.

För övrigt …
… följer jag den norska tv-serien Skam, officiellt i studiesyfte, inofficiellt i igenkänningens spår.

ur Lärarförbundets Magasin