Läs senare

Min dag på jobbet

16 Okt 2016

Foto: Robin Grindgärds07:00

Att cykla några kilometer till jobbet ute på Frösön tycker jag ger en skön start på dagen. Det har varit en fantastisk höst hittills här i Östersund och att få njuta av den här utsikten över Storsjöflaket är inte alls illa en måndagmorgon. Man får bara komma ihåg att ha med en ombyteströja, för alla backar kan föra med sig en viss grad av eftersvettning!

07:30

Foto: Robin GrindgärdsLugnet innan dagen drar igång på allvar. Planeringen försöker jag göra på morgonen då jag är effektiv och får saker gjorda. Eftermid-dagarna går åt till alla möten och konferenser med föräldrar och kollegor. Det är knappt att jag hunnit installera mig på mitt rum då jag som ny specialpedagog bara hunnit vara på skolan några veckor.

 

09:00

Foto: Robin GrindgärdsFör tillfället är det matematik som jag undervisar i mest. Att jobba med elever som har det kämpigt i skolan kan vara mycket krävande, men när man väl når fram och ser framstegen de gör vet man ändå att man valt rätt yrke. Under mina lektioner blandar jag mer krävande uppgifter med lättsammare aktiviteter för att upprätthålla elevernas motivation och intresse.

 

 

10:00

Foto: Robin GrindgärdsFemmorna har jobbat kring temat minoritetsspråk i Sverige. Eftersom jag är finlandssvensk och även kan finska, passade det bra in i temat att jag drog en kort lektion i finska för eleverna. De har varit nyfikna på min finlandssvenska dialekt och de tycker det är häftigt att jag kommer från Finland. Ibland får jag höra att jag talar så bra svenska och då brukar jag skämtsamt svara ”Men tack! Jo, jag har ju bara övat sen jag föddes”.

 

 

11:30

Foto: Robin GrindgärdsUte och rastvärdar. Skolan är vackert belägen på Frösön med en stor skolgård som eleverna får vara på. Det är full fart på rasterna, vilket eleverna behöver för att sedan orka med lektion igen. Klätterställningarna och fotbollsplanen är det som drar mest just nu. Jag väntar på vinter och snö så att vi kan åka skidor!

 

 

13:00

Foto: Robin GrindgärdsHär sitter jag på mentorsträff med specialpedagog Malin Ihrén. Som nyutexaminerad har man rätt till en mentor som introducerar en i yrket och stöder en i yrkesstarten. Det är tacksamt att veta att man har någon man kan vända sig till och diskutera med. För mig är det svenska skolsystemet nytt. Även om det finns likheter mellan den finska och den svenska skolan så finns det också många olikheter. I Finland har man ju läroplikt, medan man i Sverige har skolplikt. Efter mentorsträffen väntar höstens första möte med elevhälsoteamet. Fullspäckad måndag!

 

Bäst idag

Alla möten med elever. Ibland är de bara så härliga och de sätter verkligen guldkant på dagen.

Sämst idag

Att jag inte riktigt hann göra allt jag tänkte i dag. Alltid dyker det upp något man inte tänkt sig. Nåja, det kommer ju en dag i morgon också.

Robin Grindgärds

Ålder: 27.

Gör: Specialpedagog/speciallärare på Vallaskolan i Östersund. Nyutexaminerad från Åbo akademi i Finland.

ur Lärarförbundets Magasin