Läs senare

5 talsyntestips

AktuelltDet finns många digitala hjälpmedel med diktering och språksyntes för barns språkutveckling. Här är de appar och verktyg som specialpedagoger själva oftast tipsar varandra om.

27 maj 2019

Skolstil (Android)

Ett enkelt skrivprogram med bokstavsljud. Tryck ner tan­genten och du hör genast bokstavsljudet. Med den inbyggda talsyntesen läses ordet upp vid mellanslag och hela meningen vid skiljetecken. Genom att klicka på högtalaren kan du få hela texten uppläst. Även läshastighet går att ställa in.

Widgit Writer (MacOS, iOS)

Dikteringsverktyg från Symbolbruket som dikterar på både svenska och engelska och använder rösten för att skapa dokument. Stödjer inlärning och kommunikation via symboldokument, bildkort, scheman och arbetsblad direkt i webbläsaren.

Orbi Speak (Chrome)

Talsyntes, bokstavsljudning och ordprediktion i form av Chrome-tillägg. Markerad text läses upp och verktyget ljudar direkt bokstäver som skrivs. Erbjuder även ett stöd som utifrån påbörjade bokstavskombinationer ger tips på tänkbara ord. Fungerar för alla versioner av Chrome (Mac, PC, Chromebook).

Speechtexter (Chrome)

Transponerar röst till text via taligenkänning på drygt 60 språk. Verktyget är gratis, men det kan vara värt att investera i extra god mikrofonkvalitet.

Voice Notepad (Chrome)

Ytterligare ett gratis Chrome-webbverktyg för diktering, här på över 40 språk. Den skapade texten kan sedan – efter att man lyssnat igenom texten för att säkerställa att den blivit rätt – enkelt exporteras till ordbehandlingsprogram som Microsoft Word eller Open Office.

ur Lärarförbundets Magasin