Läs senare

Äntligen kom Nobelpristagaren till Rinkeby

Succé! Särskoleelvernas mottagande av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj blev en fullträff.

30 jan 2016

Foto: Anders G WarneHela hösten har sär- och grundskoleelever från Rinkebyskolan arbetat kring Nobelpristagaren i litteratur. De har läst och gjort bilder till hennes berättelser, studerat Alfred Nobels liv och repeterat inför själva mottagandet (se Specialpedagogik 6/2015).
Nu, äntligen, kommer Svetlana Aleksijevitj till Rinkeby bibliotek. Medier, representanter för Svenska Akademien och Nobelstiftelsen samt uppklädda föräldrar trampar i gången. Eleverna sitter på reserverade stolar och tummar sina manuslappar.

För första gången har Gunilla Lundgren – som har arbetat med projektet sedan starten för 27 år sedan – låtit eleverna träna på framträdandet med hjälp av en regissör.

– Fast jag kom till ett dukat bord, säger regissören Judith Hollander. Läraren Ingela Henriksson har gjort ett fantastiskt arbete med barnen. Jag har bara hjälpt dem att finslipa tajmningen, att verkligen använda sina röstresurser och pausa mellan meningarna för tolkens skull.

Programmet går som smort, från det första ”Kära Svetlana, välkommen till Rinkeby!” via luciatåg till att högstadieeleverna turas om att gå upp på scenen och berätta om Alfred Nobel och Svetlana Aleksijevitjs böcker.

Till slut överräcker eleverna häftet de har gjort till Nobelpristagaren. Hon tackar, uppenbart rörd:

– Det är fantastiskt att era barnhjärtan kan rymma och förstå den smärta jag beskriver. Ge inte upp! Försök hela tiden att uppnå något stort och viktigt. Var starka och snälla – och lyckliga!

Så blir det te-mingel. Bibliotekarierna ser barskt till att barnen får sitta med Svetlana Aleksijevitj.

Särskoleeleven Maria Mikalides har skrivit egna frågor till Svetlana. En lyder: ”Av vem har du fått kraften att bli modig?”

– Jag minns inte vad hon svarade, säger Maria efteråt. Men hon sa att jag skulle studera. Och att jag verkade ha en hel del kraft i mig.

Så fort Svetlana Aleksijevitj har lämnat byggnaden flockas media kring eleverna. Seher Unver – för dagen iförd höga, vita klackar – kliver upp på scenen och pekar ut sina teckningar bland bilderna på väggen: ”Se – alla de här har jag gjort”.

Väl i klassrummet får eleverna beröm av läraren Ingela Henriksson. Så öppnar hon dörren till det inre rummet. Tre långbord är dukade med tallrikar och glas med brutna, orangea servetter i. Det är dags för ett välförtjänt firande med pizza.

ur Lärarförbundets Magasin