Läs senare

Hallå där Georgios Karpathakis!

Georgios Karpathakis är grundare av organisationen Underbara ADHD, som utsetts till årets Game Changer.

15 feb 2015

Bild: Christoffer Skogsmo.Vad betyder utmärkelsen för er?

– Att vi får möjlighet att sprida vårt budskap om de positiva sidorna med adhd till en bredare publik.

Er vision är att Sverige ska vara världsledande i kunskap om adhd. Är det långt dit?

– Om jag baserar mig på feedback från Underbara ADHD:s 40 500 följare, så kan jag konstatera att många ännu inte får rätt stöd eller bemötande. Och när jag än i dag hör journalister kalla adhd för en sjukdom, inser jag att vi har långt kvar.

Du vill lyfta fram superkraften i adhd. Är skolan dålig på att se den?

– Jag har enorm respekt för svenska lärare. Jag vet att många lärare jobbar sena nätter för att de vill anpassa undervisningen så att den ska funka för alla barn. Jag tror att de som arbetar i svenska skolan har en stor vilja, men att resurserna sätter krokben. Anledningen till att det uppstår konflikter är ofta att man saknar förståelse för kärnsymtomen i adhd. Ett första steg för att skapa en skola där olikheter är en tillgång, är därför att införa obligatoriska kurser om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i lärarutbildningen.

Game Changers arrangeras av MTG och Reach for Change och belönar satsningar för barn. Vinnaren får reklamplats i MTG:s medier.

ur Lärarförbundets Magasin