Läs senare

Lyssning som lockar till läsning

KULTURLäsningen ökar – i alla fall via mobilens hörsnäckor.

29 maj 2018

Film, tv-serier och musik konsumeras sedan länge via olika streamingtjänster. Nu efter-frågar allt fler ljudböcker via betalabonnemang. Ett växande fenomen är ljudboksserier, specialskrivna för en lyssnande publik. Kända skådespelare fungerar som dragplåster.

Stefan Sauk har exempelvis läst in science fiction-trilogin Svart stjärna av läraren Jesper Ersgård. Varje säsong innehåller tio entimmesavsnitt.
– Vi hade tur som fick honom, säger Jesper Ersgård som skrivit serien tillsammans med sin bror Joakim Ersgård.
– Stefan Sauk är väldigt populär och bra på att dramatisera texten. Varje karaktär får en egen röst. Dessutom lyckas han till och med göra actionscenerna intressanta och intensiva, vilket är svårt. Det finns inget tråkigare att läsa om än en biljakt!

Enligt Jesper Ersgård är så kallad ”mikrolyssning” vanligt bland ljudbokspubliken. Fem minuter här och fem minuter där – när man städar, diskar eller promenerar till och från jobbet.
– Målet för oss har därför varit att det ska vara spännande hela tiden. Varje avsnitt måste ha en speciell dramatisk struktur så att det finns ett problem som både introduceras och avslutas, men också en cliffhanger så att man vill veta hur det går sen.

Upplägget påminner om en novell och det har visat sig tilltala lärare. Svart stjärna, som även finns som pocketbok, har använts för att locka fram läslust hos elever som normalt tar avstånd från böcker.
– Eleverna kan följa med i texten medan de lyssnar och det kanske kan bli starten på ett läsintresse, säger Jesper Ersgård.

I sommar släpper han en helt ny serie med titeln 1986 på Storytel original. Den handlar om tidsresor och är inläst av Stefan Sauk.

ur Lärarförbundets Magasin