Läs senare

Min dag på jobbet

Markus KvickFölj med specialläraren Markus Kvick på en arbetsdag med bland annat teamträff, planering och Värsta språket

12 maj 2017
Foto: Markus Kvick

07:00

Jag hoppar på cykeln och beger mig ner till stationen i Habo för att ta 07.02-tåget mot Jönköping. Sedan några år tillbaka bor jag tillsammans med min fru och våra två barn i Habo. Tåget på morgonen, som bara tar 13 minuter, tar mig snabbt och smidigt mot jobbet i Jönköping. Med Vättern som reskamrat på tågets vänstra sida är resan en bra uppladdning inför arbetsdagen.

Foto: Markus Kvick

07:25

Efter en kort promenad från Jönköpings station kommer jag fram till min arbetsplats, Magnus Ladulåsskolan. Fönstren på fasaden pryds av en del av de människor som arbetar för att göra skillnad för våra elever varje dag, både i deras boenden och i skolan. Ett häftigt och välkomnande grepp som även gör fasaden mer levande!

 

Lagledarkamrat Foto: Markus Kvick

07:30

I min roll som arbetslagsledare ligger bland annat att kolla så att alla scheman stämmer. Eleverna är i stort behov av förutsägbarhet, kontinuitet och struktur och detta har jag i åtanke när jag ser över schemat. Mitt emot mig sitter Mattias Sernelin, arbetslagsledaren i det andra arbetslaget. Vi har personal som arbetar i båda lagen, därför är samarbetet på morgonen viktigt.

Passen planeras Foto: Markus Kvick

08.40

Arbetslaget skriver elevernas dagsscheman. Där står det vilka ämnen de har under dagen, vilken tid och med vilken lärare. Det står även vad de ska pyssla med under respektive pass. Den här stunden, som naturligtvis även innebär intag av drycken kaffe, kan vi även snacka allmänt om dagen som kommer. 09.00 anländer de första eleverna och lektionerna startar.

Teamträff Foto: Markus Kvick

11.00

Utöver min roll som specialpedagog och arbetslagsledare undervisar jag i matematik och svenska. Här snackar vi om språklig variation i form av dialekter. Lektionen blev kanonbra då eleverna kommer från olika delar av landet och kunde presentera olika dialekter. Först tittade vi tillsammans på Värsta språket med Fredrik Lindström. Programmet tog upp fenomenen  offentligt och privat språk samt dialekter. Humor och variation som undervisningsgrepp är något jag tror hårt på.

Foto: Markus Kvick

14.00

Efter skollunchen, som för övrigt kan betecknas som överstyv, och de avslutande lektionerna är det dags för elevhälsoträff. Varje onsdag träffas vi i elevhälsoteamet för att gå igenom skolans samtliga elever. Förutom jag medverkar skolans rektor Mia Sjödell och skolsjuksköterska Stina Johansson samt biträdande rektor, min specialpedag-/speciallärarkollega, psykolog och kurator.

 

Bäst i dag

Rasten!  Elever och personal har rast samtidigt kl. 10.30. Då spelar vi kort, Fifa, sällskapsspel eller bara sitter och pratar. En bra stund för relationsskapande och för att tänka på annat än undervisningen.

Sämst i dag

Att jag inte hann med min löprunda innan jobbet, snoozade lite för länge …

Markus Kvick

Ålder: 34 år.
Gör: Specialpedagog och undervisande lärare i matematik och svenska på Magnus Ladulåsskolan i Jönköping.

 

ur Lärarförbundets Magasin