Läs senare

Min dag på jobbet

Ali KasbahFölj med Ali Kasbah på en dag fylld av ledningsmöte, mattelektion och simtest!

05 dec 2017
Foto: Ali Kasbah

08:00

Anländer till skolorna. Jag har arbetat här sedan 2008 och känner fortfarande glöd och glädje över att komma hit. Kollegorna och eleverna ger mig energi och drivkraft att göra skillnad!

Foto: Ali Kasbah

08:15

Simtest med årskurs 9. Sedan 2011 driver Treklangen och Gottsundaskolan en
simprofil. Det betyder att alla elever som går på Treklangen (F–5) simmar en gång i veckan. Eleverna som går i årskurs 6–9 på Gottsundaskolan väljer simprofil eller en annan profil som skolan erbjuder. Syftet med simprofilen är att öka simkunnigheten, som har dalat i Sverige under de senaste åren.

Ledningsgruppen sätter upp mål. Foto: Ali Kasbah

10:00

Ledningsgruppen på Treklangens skola består av fem lärare/pedagoger som har i uppdrag att tillsammans med rektorn leda och utveckla skolan, identifiera utvecklingsområden och tänka både kort- och långsiktigt. I dag tar vi upp några punkter vi behöver utveckla: kursplanen, assistenternas roll samt generella regler. Kursplanen ska sitta synligt på väggarna i respektive klass. Det ska främst gälla kärnämnena för att synliggöra både för oss lärare och för elever och föräldrar vilka mål vi jobbar mot.

Foto: Ali Kasbah

11:10

Lunch. Vi har en inbjudande matsal där det bjuds på allt från specialkost till kött och vegetariska rätter. För den som inte hittar en maträtt som faller i smaken så finns det en delikat internationell salladsbuffé. Jag sitter alltid och äter med eleverna. I dag äter jag vegetariska biffar med sallad och jag sitter med tre elever från årskurs 3.

Matte på modersmålet. Foto: Ali Kasbah

11:50

Mattelektion med årskurs 3. Under genomgången berättar jag om när man kan använda kunskaper om omkrets och area i vardagliga situationer. Efter genomgången går jag och fem elever som har ett annat modersmål än svenska till mitt grupprum. De får laborativ matematikundervisning både på svenska och modersmålet.

Foto: Ali Kasbah

13:00

Varje onsdag brukar elevhälsoteamet ha ett 60 minuter långt möte med vår rektor Elisabeth Viksten Eriksson. I dag har vi många ärenden och därför sitter vi lite längre. En handfull elever från Afghanistan mår mycket dåligt psykiskt. De har fått avslag på sina uppehållstillstånd och riskerar att utvisas när som helst. Dessa elever har på kort tid gått från att vara aktiva, ambitiösa och fyllda av liv till att vara passiva, nedstämda och nästan apatiska. Det är frustrerande att inte kunna hjälpa dem mer än i en skolsituation!

Bäst i dag

Genomgången med 3B. Den blev en berättelse från verkligheten där jag pratade om area och omkrets. Eleverna var verkligen med och jag kände att de nu vet att matematik inte bara är ett ämne i ett klassrum!

Sämst i dag

Jag kände mig maktlös när det gällde de afghanska eleverna. De har kommit hit i hopp om en ny framtid. De har arbetat hårt, varit ambitiösa och såg en glimt av hopp tändas. Tyvärr förvandlades glädjen till förtvivlan …

Ali Kasbah

Ålder: 48 år.
Gör: Specialpedagog samt lärare i idrott och hälsa och matematik på Treklangen och Gottsundaskolan i Uppsala. Enhetsledare för årskurs 4–5.

 

ur Lärarförbundets Magasin