Läs senare

Min dag på jobbet

Carina DybergFölj med Carina Dyberg en dag på jobbet som specialpedagog i Mölndals stad.

28 mar 2018
Foto: Carina Dyberg

07:45

Kommer fram till kontoret. Jag och mina kollegor sitter på plan tre. Vi delar våning med barnomsorgsenheten, som bland annat har hand om förskolekön, och förskoleenheten som stöttar förskolecheferna.

I huset finns även socialtjänsten, löneenheten och språkcentrum.

Bordsgrannar. Foto Carina Dyberg

08:00

Jag delar rum med specialpedagog Camilla Browaldh. Vårt team består av sex specialpedagoger och en talpedagog. På morgonen förbereder jag dagens uppdrag. Jag ska möta ett arbetslag som jag tidigare inte har träffat.

Första gången gör jag en kort introduktion av mig själv och vårt team. Därefter får var och en i arbetslaget presentera sig. Jag beskriver vad det innebär att få handledning, bland annat att vi behöver vara på en plats där vi är ostörda och att alla har avstängd mobil. Efter 4–5 gånger gör vi en utvärdering och summering tillsammans med förskolechefen.

Hembakt energi. Foto: Carina Dyberg

08:50

Innan jag åker ut på mitt uppdrag laddar jag med en kopp kaffe samt mitt goda hemgjorda knäckebröd. Kaffemuggen på bilden är speciell! När jag arbetade som förskollärare fick varje pedagog en sådan här mugg i julklapp.

Foto: Carina Dyberg

09:15

På plats i förskolan. Jag kom i god tid för att hitta avdelningen och inväntade personalen i ett samtalsrum. De beskrev ett barn som är i behov av att förberedas inför nya aktiviteter. Ett förslag är att använda äggklocka, för att barnet ska höra och se tiden röra sig. I kapprummet blir det mycket spring för barnet och ett råd är att skapa en lugn vrå där det finns möjlighet att klä på sig utan för många synintryck. Vid måltider har barnet sin bestämda plats för att känna trygghet.

Foto: Carina Dyberg

12:30

Mötesdags igen. Tillsammans med kollegan Åsa Alinder Pesce diskuterar jag handlingsplanen som vi håller på att arbeta fram. Med den reviderade läroplanen för förskolan började vi i teamet att diskutera hur vi kan förändra vår handlingsplan för barn i behov av särskilt stöd. I det nuvarande dokumentet har vi skrivit på gruppnivå, men våra styrdokument trycker på att handlingsplanen ska skrivas på individnivå.

Bäst i dag

Att vi har kommit en bit på handlingsplanen.

Sämst i dag

Morgonen började tidigt för jag behövde köra dottern till bussen.

Carina Dyberg

Ålder: 54 år.

Gör: Specialpedagog i ett centralt team mot förskola och dagbarnvårdare i Mölndals stad.

ur Lärarförbundets Magasin