Läs senare

Min dag på jobbet: Jonas Monsén

19 maj 2016

Foto: Jonas Monsén07:30

Jag försöker ta en liten extra promenad på morgonen. Då hoppar jag av tvärbanan en hållplats tidigare och går genom Koleraparken, som tidigare var en kyrkogård. Under promenaden tänker jag mycket på hur jag kan bemöta eleverna på ett adekvat sätt, särskilt efter lovet då rutinerna har brutits. Jag brukar också tänka på hur dagens undervisning ska läggas upp så att det blir en bra blandning av genomgångar, eget arbete och diskussioner.

 

Foto: Jonas Monsén08:00

Ingen hade städat mitt skrivbord under påsklovet, märkligt. Ett välorganiserat kaos. På mitt tidigare jobb hade jag inget arbetsrum, då överraskade eleverna mig en dag med att ha städat och sorterat mitt skrivbord. Målningen på väggen är skapad av några av de elever som jag undervisar nu. Tyvärr råkade jag sätta upp den upp och ner, enligt eleverna …

 

13:20

Foto: Jonas Monsén

På programmet Estetiska verksamheter blir begrepp som konst och kultur centrala i flera kurser, även de inte specifikt estetiska. Här förklarar jag fin- och fulkultur utifrån hur samhället normerar olika uttrycksformer. 

Efter genomgången följde en väldigt intressant diskussion där eleverna menade att graffitti hade rört sig från ful- till finkultur med exempel från en dokumentär vi tittat på tidigare.

 

Foto: Jonas Monsén15:15

Ibland när en har haft tunga samtal med elever, kollegor eller vårdnadshavare kan det vara skönt att ha en plats för återhämtning. Detta är mitt favoritrum på Fryshusets gymnasium. Jag gillar verkligen utsiktens blandning av det urbana och det historiska, när Sofiakyrkan på Söder skymtar fram. Hit kan jag gå i några minuter för att samla kraft och sedan är det bara att köra igen.

 

Foto: Jonas Monsén15:50

När vi var på gymnasiemässan förra hösten såg vi att det knappt fanns några gymnasiesärskolor representerade och att det knappt kom några grundsärskoleelever och pratade med oss. Efter det bestämde vi oss för att ordna en gymnasie-särskolemässa här på Fryshuset. Totalt var det 20 skolor och organisationer som ställde ut och det blev väldigt lyckat. På mässan dök flera av mina gamla elever upp. Av några fick jag denna docka. Förutom bristen på hår tycker jag att den är väldigt lik. Lilla Jonas har numera en hedersplats i arbetsrummet.

Foto: Jonas MonsénJonas Monsén

Ålder: 38

Gör: Jobbar som speciallärare och utvecklingsledare på Fryshusets gymnasiesärskola i Stockholm.

Bäst i dag 

Att träffa eleverna efter påsklovet, alla hade haft ett bra lov och var glada. Det kom även två årskurs nio-elever som gör en prova på-vecka.

Sämst i dag

Att vara lovlaggad, jag vänder alltid på dygnet ganska ordentligt under loven. Lär mig aldrig …

ur Lärarförbundets Magasin