Läs senare

Minskat utbud av syntolkat

KulturSyntolkad konst, teater och film ökar synskadades möjligheter att ta del av kulturlivet. Men tillgängligheten brister enligt en ny rapport.

av Per Bengtsson
27 jan 2017
27 jan 2017

Syntolkning är inte alls lika vanligt i samhället som hörselslingor eller rullstolsramper, konstaterar Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, i rapporten.

Allra sämst är utbudet för barn.

– Det verkar finnas lite kunskap om värdet med syntolkning, säger Jana Holsanova, docent i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, som är redaktör för MTM-rapporten.

Enligt henne stimuleras både den sociala utvecklingen och den kognitiva förmågan hos barn av att ta del av sytolkad kultur.

– En språklig beskrivning av ett visuellt uttryck hjälper till att utveckla föreställningsförmågan, som är viktig i all mänsklig verksamhet, säger Jana Holsanova.

Möjligheten att dela intryck från till exempel Melodifestivalen med kamrater och föräldrar skapar dessutom gemenskap och delaktighet. Men samtidigt som både ur och svt erbjuder syntolkning av en del program så minskar det totala utbudet av filmer och teaterföreställningar för både vuxna och barn med synnedsättning.

– Live syntolkning på bio och teater är mycket uppskattad, men det skulle behövas en samordnande funktion för att både organisera och informera om den, säger Jana Holsanova.

ur Lärarförbundets Magasin