Läs senare

Rullstol i pekbok bryter ny mark

KULTURTre svenska titlar har utsetts till årets bästa barnböcker som speglar funktionsvariationer.

Figuren Lucia sticker ut i barnboksvärlden. Bild: Stina Wirsén

Vartannat år utses Outstanding books for young people with disabilities av organisationen IBBY. I år finns Nej! av Stina Wirsén, Babola Salabim av Anneli Tisell och Pojken och havet av Sofia Hedman med.

– Alla tre är bilderböcker. Det blir allt vanligare med skildringar av diagnoser som autism, adhd och Asperger för de yngre barnen. Funderingar som ”vad är det för speciellt med mig” tas då upp, säger Gertrud Widerberg, sekreterare för svenska IBBY.

Men ingen av de tre aktuella titlarna handlar om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
– Nej! är en pekbok där en av karaktärerna sitter i rullstol. Juryn från Kanada hade aldrig sett det i en bilderbok förut, säger Gertrud Widerberg.

Pojken och havet har en synskadad huvudperson och Babola Salabim bygger vidare på det populära fenomenet Babblarna, som även finns på film.
– Från början gjordes Babblarna för barn med språkutvecklingsproblem, men nu har det blivit allmängods, säger Gertrud Widerberg.

De nominerade böckerna uppmärksammas i en utställning på bokmässan i Bologna 3–6 april, men ingen av dem kommer att få något pris.
– Det handlar om att lyfta fram goda exempel och höja statusen för målgruppen och för den här sortens böcker, säger Gertrud Widerberg.

Fotnot: IBBY står för International board on books for young people.

ur Lärarförbundets Magasin