Ingår i temat
Frånvaro
Läs senare

Skype gav Leona nya möjligheter

FRÅNVAROHård press i grundskolan körde självförtroendet i botten. Med hjälp av undervisning på distans har Leona Dahlqvist fått tillbaka tron på sin förmåga.

03 dec 2018
Leona Dahlqvist och specialläraren Måns Boström Foto: Anders G Warne

Leona Dahlqvist fyller snart 18 år. Sedan i höstas går hon första året på samhällsprogrammet, med inriktning beteende, på ESS-gymnasiet i Stockholm. När hon började skolan efter sommarlovet var det första gången på flera år som hon gick i skolan i ett klassrum tillsammans med andra elever. Från att ha haft undervisning hemma, via Skype under närmare två år, delar hon nu skoldagarna med 24 andra klasskompisar.
– Jag trodde att jag aldrig skulle komma tillbaka, att jag aldrig skulle klara av att få en utbildning, säger Leona Dahlqvist.

Det började i högstadiet. Leona Dahlqvist gick på en stor skola, där studietakten och pressen på eleverna var hög.
– Alla var jättestressade, typ körda ner till benet. Jag klarade inte den pressen, plus att jag hade psykisk ohälsa. Jag hade det så tufft så jag vet inte vad de kunde ha gjort annorlunda på den skolan som hade hjälpt.

Leona Dahlqvist minns att hon vid en tidpunkt fick enskild hjälp i en studio av en lärare, men när hon gjorde framsteg i skolarbetet drogs den möjligheten in och hon fick gå tillbaka till sin stora klass igen.
– Jag gick till skolan så ofta jag kunde, men det var inte mycket. När jag var där tänkte jag bara på vad andra tänkte, hur dåligt jag mådde och hur nervös jag var.

Leona stannade hemma mer och mer och när hon gick ut grundskolan saknade hon betyg i flera ämnen. Hösten 2016 var planen att hon skulle börja på IA, individuellt alternativ, på ESS-gymnasiet. Men att ta sig till skolan var för svårt.
– Jag orkade inte göra något, ville inte göra något. Jag ville bara sova, jag var helt utmattad.

Skolledningen på ESS-gymnasiet gjorde ändå bedömningen att Leona var studiemotiverad och en bit in på höstterminen kopplades lärarna på det som kallas ESS-Motivation in. En dag i november kom Måns Boström och en lärarkollega hem och träffade Leona Dahlqvist i hennes kök.
– Först kändes det inte så kul att behöva börja plugga men Måns gav mig inte för mycket jobb i början och det var bra eftersom jag inte hade gjort något alls på så länge.

Att ha en bra relation med en lärare och känna att man kan få hjälp är viktigt, menar Leona Dahlqvist.
– Måns är jättebra, han är pedagogisk och motiverande. Jag kan fråga honom och får alltid feedback.

ESS-Motivation är en tidsbegränsad internetbaserad distansundervisning och under cirka tre terminer fick Leona Dahlqvist undervisning via Skype.
– Det var jätteskönt att få känna att jag kunde jobba med skolarbetet igen, det hade jag inte gjort på flera år. Jag trodde att jag var dum, att det var något fel på mig, men så märkte jag att jag klarade av det. Det var viktigt att jag fick börja hemifrån och att jag fick jobba mig framåt, det betydde mycket.

På vårterminen 2018 var Leona Dahlqvist redo att söka till gymnasiet. Hon kunde ha valt vilket program och gymnasium som helst men valet föll på ESS, där hon redan hörde hemma. Innan höstterminen drog i gång och det var dags för Leona att åka till skolan övade hon in resvägen noga.
– Jag har nog aldrig varit så motiverad som jag var de första månaderna och samtidigt var jag jättenervös – tänk om det inte går!? Men det gick och det känns jätteskönt.

I somras började Leona Dahlqvist att jobba för första gången och det har också bidragit till att hon klarade av att komma tillbaka till skolan igen, tror hon.
– Jag jobbar som servitris på en festvåning. Första dagen grät jag men sedan gick det lättare och lättare. Jag fick en rutin att göra mig i ordning och komma ut. Det var jättebra, det är just sådana saker som har varit en stor del av min rädsla. Efter det var det som att första steget var avklarat. Och nu när jag känner att jag också klarar skolarbetet har mitt självförtroende blivit mycket bättre.

Leona Dahlqvist säger att hon egentligen aldrig har varit särskilt ambitiös i skolan. Tidigare var hon mest stressad över att hon tyckte att alla andra jobbade mycket bättre än hon.
– Men efter den pausen jag hade, som jag ju egentligen inte ville ha, så kan jag sätta högre mål för mig själv och också vara ambitiös. Jag klarar det här – det går!

Alla artiklar i temat Frånvaro (7)

ur Lärarförbundets Magasin