Läs senare

Tusentals får npf-utbildning i Norrtälje

AktuelltAlla anställda inom förskolan och skolan i Norrtälje kommun ska utbildas i hur man bemöter barn med npf. Kommunen satsar även på att förändra lärmiljön.

27 mar 2018
Kunskap om anpassningar i lärmiljön ingår i utbildningen. Foto: Shutterstock

Den stora utbildningsinsatsen startar i höst. Samtliga anställda som arbetar på kommunala och fristående förskolor och skolor ska studera SPSM:s webbaserade utbildning, totalt 20 timmar 
förlagt på fem tillfällen.
– Alla ska genomföra utbildningen. Det kommer inte att vara frivilligt. Det är en grundläggande utbildning som är praktiskt utformad och inte för svårtillgänglig. spsm kommer att stötta lokala samtalsledare som ska coacha sina kollegor under kursen, säger Helena Walukiewicz, samordnare för centrala barn- och elevhälsan.

Därefter ska satsningen följas upp under läsåret 2019–2020 av den centrala elevhälsan för att se hur man ska gå vidare. Utbildningssatsningen är långsiktig och ska vara fullt utbyggd år 2025.
– Syftet är att all personal ska ha en ökad och grundläggande kunskap om npf. Vi räknar med att detta ska få en stor effekt. Vårt mål är att alla elever ska klara grundskolan med godkända betyg så att de kan fortsätta på gymnasiet, säger Helena Walukiewicz.

ur Lärarförbundets Magasin