Läs senare

Vill göra skillnad för nyanlända

När Gagnefs kommun annonserade efter en specialpedagog med inriktning mot nyanlända elever tvekade inte Eva Nises.

26 okt 2015

 

Varför sökte du?
– När jag såg annonsen kände jag bara wow! Det är helt rätt tänkt att rekrytera en specialpedagog till arbetet med nyanlända. Som specialpedagog har jag en stor materialbank. Jag har så pass mycket erfarenhet från grundskolan att jag tror att jag kan göra skillnad för dessa barn och ungdomar. De nyanländas skolgång är jättejätteviktig för att de ska få ett bra liv.

– På min tidigare arbetsplats arbetade jag mycket med en 16-årig pojke från Somalia som inte kunde läsa. Vi hade så kul! När han läste ihop fyra bokstäver första gången, alltså jag var lycklig i en vecka. Jag kan nog säga att han, och några andra killar, gav mig lusten att jobba mer med nyanlända. Vi behöver de här ungdomarna, helt klart. De har en sådan kraft.

Sedan du sökte jobbet har flyktingkrisen i Europa förvärrats. Hur påverkar det dig?

– Det gör jobbet ännu viktigare och det känns extra bra att jag får vara med.

Vad tror du blir svårt?

– Jag ska jobba med elever på introduktionsprogrammen, alltså de som inte har fullständiga grundskolebetyg. Vi kommer att behöva jobba mycket med språket. Jag tror egentligen inte att det blir svårare att jobba med dessa elever än med andra som behöver stöd. Det svåra ligger i om de mår dåligt och är traumatiserade på grund av vad de har gått igenom. Men jag gruvar mig faktiskt inte för det, det får lösa sig.

Hur skulle du beskriva din drivkraft som specialpedagog?

– Jag tycker om att vara med barn och ungdomar, och jag tror att de känner det! Jag har främst jobbat på högstadiet med ungdomar som har misslyckats mycket. En massa tappade lustar, som jag brukar säga. Jag är noga med att påpeka att felet inte ligger hos dem själva, utan hos oss, som inte har lyckats hjälpa på rätt sätt. Jag lägger mycket hos mig själv, helt enkelt. De här eleverna måste lyfta, lyfta, lyfta! Men sen, när vi ger rätt hjälp, då måste vi påpeka att det är eleverna som ska göra jobbet.

– Humor är också en drivkraft. Jag vill ha roligt på jobbet, det är min ledstjärna. Även om eleverna har det tufft, går det alltid att finna humor och glädje. Man kan inte bära den tunga ryggsäcken hela tiden, det orkar man inte. Kan det vara kul någon stund på dagen är det jättebra!

Eva Nises.

Ålder: 57 år.

Bor: Djurås by, i Gagnefs kommun.

Familj: Sambo, tre barn och fyra barnbarn.

Arbete: Specialpedagog, Mockfjärdsskolan i Gagnef.

Utbildning: 1–7-lärare, specialpedagogutbildning.

Fritidsintressen: Vara med barnbarnen. Löpning, springer gärna på morgnarna före jobbet. ”Och det är avstressande att jobba i trädgården.”

ur Lärarförbundets Magasin