Läs senare

”Ville göra mer än bara gnälla”

AKTUELLTMånga specialpedagoger och speciallärare ger sig in i politiken. I kommunalvalet finns över 130 valbara kandidater. Nina Berge i Västervik är en av dem.

04 sep 2018
Nina Berge Foto: Sara Winsnes

Varför valde du att engagera dig politiskt?
– Det är jättelätt att svara på! 2012 stängdes resursskolorna i Västervik, precis som i många andra delar av landet. Eleverna skulle inkluderas och det visade sig snabbt att skolorna inte var nog förberedda och saknade resurser. Liberalerna, som jag sedan gick med i, var emot förslaget och jag kände mig tvungen att göra något mer än att titta på och gnälla, så det kändes helt naturligt att söka sig dit.

Nina Berge

Ålder: 47 år.
Bor: I Västervik.
Gör: Jobbar och utbildar sig parallellt till specialpedagog. Engagerad i Liberalerna i Västervik och ledamot i kommunfullmäktige.
Aktuell: Som valbar kandidat i höstens kommunalval. Hon står på plats nummer två på Liberalernas lista.

Du pluggar, jobbar och är samtidigt politiskt engagerad. Hur får du det att gå ihop?
– Hittills har det funkat bra. Jag gick med 2013, året innan förra valet, och mina partikamrater tyckte direkt att jag skulle vara med på listan. Sedan blev jag dessutom inkryssad direkt. Så det gick väldigt snabbt. I kommunfullmäktige har vi möten en gång i månaden, och sedan tar partiarbetet en del tid. Tidigare var jag också med i socialnämnden och social­utskottet, men det blev för mycket när jag började plugga.

Har du kunnat påverka något i frågan om resursskolor?
– Kanske indirekt. Jag har inte varit involverad i utbildningsnämnden men när vi har lagt budget i kommunfullmäktige har vi påtalat att vi vill starta resursskolorna igen och fått flera andra att ändra sig. Moderaterna har till exempel bytt sida nu och stöttar vår idé om att resursskolorna ska upprättas igen.

När vi gick igenom valsedlarna inför höstens val var flest specialpedagoger och speciallärare aktiva i just Liberalerna, har du några tankar om vad det kan bero på?
– Vad spännande! Jag tycker såklart att vi har en bra skolpolitik, så det kan ju vara det förstås. Sedan har alltid Liberalerna eller Folkpartiet haft ett starkt fäste hos lärarna och är väldigt aktiva i skolfrågor, det spelar säkert också in.

ur Lärarförbundets Magasin